FUN :) |
|
| Da nas natera da razmisljamo... | |
| | Autor | Poruka |
---|
Deliverance Moderator
Broj poruka : 1815 Lokacija : Out of the silent planet... Datum upisa : 15.07.2008
| Naslov: Da nas natera da razmisljamo... Ned Avg 17, 2008 2:16 pm | |
| Mladi par se doselio u ulicu. Sledećeg jutra, dok su doručkovali, žena opazi komšinicu kako širi ves. -Kako joj je prljav veš-rekla je -Možda joj je potreban drugi prašak, a možda uopšte i ne zna prati... Muž je ćutke posmatrao i nije ništa komentarisao. Svaki put kada je komšinica širila veš, padali bi isti komentari. Mesec dana kasnije, žena je bila u čudu kada je videla da je komšinicin veš čist kao sneg. -Pogledaj, konačno je naučila da pere. Ko li ju je naučio? rekla je mužu. Muž joj odgovori: Niko draga, ja sam oprao naše prozore | |
| | | Deliverance Moderator
Broj poruka : 1815 Lokacija : Out of the silent planet... Datum upisa : 15.07.2008
| Naslov: Re: Da nas natera da razmisljamo... Ned Avg 17, 2008 2:18 pm | |
| ada ti se učini da gubiš kontrolu nad svojim životom, kad 24 sata na dan nije dosta, seti se tegle od kiselih krastavaca.... i kafe....
Profesor je stajao pred grupom studenata na času filozofije i držao neke predmete iza sebe. Kada je čas počeo, bez reči je podigao veliku, praznu teglu od kiselih krastavaca, stavio je na katedru i napunio lopticama za tenis. Potom je upitao studente da li je tegla puna. Složili su se da jeste. Zatim je profesor podigao kutiju punu kamenčića i sipao ih u teglu. Blago ju je protresao. Kamenčići su se otkotrljali u prazan prostor između loptica. Tada je ponovo upitao studente da li je tegla puna. Opet su odgovorili da jeste. Sledeća kutija koju je profesor uzeo, bila je puna peska. Kada ga je sipao u teglu, pesak je naravno ispunio preostale šupljine. Pitao je još jednom da li je tegla puna. Studenti su skrušeno odgovorili da jeste. Onda je profesor ispod stola izvadio dve šoljice pune kafe i sipao ih u teglu. Kafa je natopila pesak. Studenti su se nasmejali. "Sada!", rekao je profesor, dok je smeh zamirao, "Hoću da shvatite da ova tegla predstavlja vaš život. Teniske loptice su važne stvari u vašem životu: vaša porodica, vaša deca, vaše zdravlje, vaša vera i stvari kojima se strasno predajete. To su one stvari uz koje bi vaš život i dalje bio ispunjen i kada bi sve drugo nestalo. Kamenčići su ostale stvari koje su važne: vaš posao, vaša kuća, auto... Pesak predstavlja preostale stvari. Male stvari. Ako napunite teglu peskom, nema mesta za kamenčiće i loptice. Isto važi i u životu. Ako potrošite sve svoje vreme i energiju na male stvari, nikada nećete imati mesta za one važne stvari. Vodite računa o stvarima koje su ključne za vašu sreću. Igrajte se sa decom. Izvedite voljenu osobu na večeru. Ponašajte se ponovo kao da vam je 18. Uvek će biti vremena da se očisti kuća i urade popravke. Prvo se pobrinite za teniske loptice - stvari koje su vam zaista važne. Utvrdite svoje prioritete. Sve ostalo je pesak!" Jedna od studentkinja je podigla ruku i upitala šta je predstavljala kafa. Profesor se nasmejao. "Drago mi je da ste pitali. Nju sipam, da bih vam pokazao, da bez obzira na to koliko mislite da vam je život pun, uvek ima prostora za šoljicu kafe sa prijateljem!" | |
| Naslov: Re: Da nas natera da razmisljamo... Ned Avg 17, 2008 2:19 pm | |
| Dva putujuca andjela zaustavila su se kod jedne bogate porodice da prenoce. Ta ista porodica nije bila posebno ljubazna i nije udovoljila njihovoj zelji da prespavaju u sobi za goste. Umjesto u sobu za goste, smjestili su ih u malu sobu u hladnom podrumu. Kada su pripremili krevete za spavanje, stariji je andjeo primjetio rupu u zidu i popravio je. Tada ga je mladi andjeo upitao zasto je popravio rupu. Stariji andjeo je odgovorio: "Stvari nisu uvijek onakve kakvima se cine!" Sljedece noci andjeli su dosli u vrlo siromasnu kucu. Ljubazan domacin i njegova zena su s' njima podijelili svoju veceru i dozvolili im da prespavaju u njihovom krevetu, da bi se dobro naspavali i odmorili. Kada se sunce probudilo sljedeceg jutra, andjeli su zatekli domacina i njegovu zenu u suzama. Njihova jedina krava, cije je mlijeko bilo njihov jedini izvor prihoda, lezala je mrtva na njivi. Mladji je andjeo bio istinski bijesan i pitao starijeg andjela kako je mogao to dozvoliti: "Prvi domacin je imao sve, a ti si mu ipak pomogao. Drugi domacin ima vrlo malo i uprkos tome nas je ljubazno primio, nahranio i cak dozvolio da prespavamo u njegovom krevetu, a ti si dozvolio da njegova jedina krava ugine?!" Stariji andjeo je opet isto odgovorio: "Stvari nisu uvijek onakve kakvima se cine! Kada smo bili u hladnom podrumu, primjetio sam da je u onoj rupi u zidu bilo zlato. Posto je domacin bio vrlo pohlepan i nije bio voljan dijeliti svoje bogastvo, popravio sam rupu. Tako da nikada nece naci to zlato. Prosle noci, kada smo spavali u domacinovom krevetu, andjeo smrti je dosao po njegovu zenu. Dao sam mu kravu umjesto nje. Stvari nisu uvijek takve kakvima se cine!" | |
| Naslov: Re: Da nas natera da razmisljamo... Ned Avg 17, 2008 2:20 pm | |
| Девојка је чекала авион у чекаоници једног великог аеродрома. Пошто је требала дуго да чека, одлучила је да купи књигу и да прекрати време до поласка авиона.
Поред књиге, купила је и пакетић кекса. Села је у чекаоницу. Поред ње била је столица са кексом, а са друге стране седео је господин, који је читао новине. Када је она узела кекс и господин је узео један кекс. Она се шокирала, али није ништа рекла. Наставила је да чита књигу, а у себи је помислила: ма гледај ти ово, да само имам мало више храбрости, до сада бих га већ ударила. Сваки пут када је она узимала кекс и господин, који је седео поред ње, не обазирући се, узимао је кекс.
Наставили су тако, док није остао само један кекс у пакетићу. Девојка је помислила, шта ли ће сада да уради? Човек узе тај кекс и подели га на пола. Девојка је била шокирана. Покупила је своје ствари, узела књигу и пошла у другу чекаоницу. Нашла је друго место где није било никога поред ње. Када се мало прибрала и када је прошао бес, отворила је торбу да врати књигу и у торби је видела пакетић кекса, који је био нетакнут.
Постидела се као лопов и тек тада је схватила да је кекс, исти као њен, био од господина, који је седео поред ње, али који је без шокирања, нервозе или препотенције поделио и свој последњи комад са њом, сасвим супротно од ње, која се чак осећала повређеном у сопственом поносу и осећањима. Колико пута смо у нашем животу појели туђ кекс, а да тога нисмо били свесни и никада нећемо сазнати. Пре него што дође до брзоплетог закључка, пре него почнете да мислите лоше, погледајте са пажњом детаље. Врло често ситуација није онаква како нам изгледа на први поглед. | |
| Naslov: Re: Da nas natera da razmisljamo... Ned Avg 17, 2008 2:21 pm | |
| А Бог је рекао “Не”
Замолио сам Бога да ме избави од гордости, али ми је Бог рекао “Не”.
Рекао ми је да не треба Он да ме од ње избавља, него да треба сâм да се одрекнем своје гордости.
Замолио сам Бога да излечи моје болесно дете, али ми је Бог рекао “Не”.
Рекао ми је да је његов дух здрав, а да његово тело живи само привремено.
Замолио сам Бога да ми подари трпљење, али ми је Бог рекао “Не”.
Рекао ми је да је трпљење резултат страдања и да оно зато није нешто што се даје, него да се кроз страдње стиче.
Замолио сам Бога да ми подари срећу, али ми је Бог рекао “Не”.
Рекао ми је да ми даје Свој благослов, а да моја срећа зависи од мене самога.
Замолио сам Бога да ме избави од бола, али ми је Бог рекао “Не”.
Рекао ми је да ме болести удаљавају од земних брига и да ме к Њему приближавају.
Замолио сам Бога да духовно узрастем, али ми је Бог рекао “Не”.
Рекао ми је да треба самостално да узрастам а да ће он уклонити све оно што је сувишно и што омета моје духовно узрастање.
Упитао сам Бога да ли ме воли и Бог ми је рекао “Да”.
Рекао ми је да ми је дао Сина Свога, јединога и љубљенога, Који је умро за мене и да ћу једнога дана бити у Небеским насељима зато што верујем.
Замолио сам Бога да ми помогне да друге волим онако како Он мене воли и Бог ми је рекао: “Ех, коначно си схватио шта од тебе желим...” | |
| Naslov: Re: Da nas natera da razmisljamo... Ned Avg 17, 2008 2:22 pm | |
| U staroj Grčkoj je Sokrat bio poznat po tome, da je veoma visoko cijenio znanje. Jednog dana je veliki filozof sreo poznanika, koji mu je rekao: »Znaš li što sam upravo čuo o tvom prijatelju?« »Samo trenutak«, zaustavio ga je Sokrat. »Prije no što mi bilo što kažeš, želio bih da napraviš kratak test. Ime mu je test Tri sita.« »Test Tri sita?« »Tako je«, nastavi Sokrat. »Prije nego što mi govoriš o mom prijatelju, možda bi bilo dobro da razmisliš o tome što mi želiš reći i propustiš svoje riječi kroz posebna sita. Zato se i zove Test tri sita.« »Prvo sito je sito istine. Jesi li posve siguran, da je to što mi želiš ispričati, istina?« »Ne«, odgovori čovjek, »U stvari, upravo sam čuo i …« »U redu«, reče Sokrat, »Dakle, ne znaš sigurno je li to istina ili nije. Probajmo s drugim sitom. Sitom dobrote. Želiš li mi ispričati nešto dobro o mom prijatelju?« »Ne, upravo suprotno…« »Znači tako« nastavi Sokrat, »želiš mi ispričati nešto loše o njemu, ali ne znaš je li to istina. No, još uvijek možeš napraviti test, na raspolaganju ti je još jedno sito. Sito upotrebljivosti. Da li će mi koristiti to što bi mi želio ispričati o mom prijtelju?« »U stvari, ne…« »Dakle« zaključio je Sokrat, »Ukoliko mi želiš ispričati nešto, za što ne znaš da li je istinito, nije dobro niti korisno, zašto bi mi uopće morao išta ispričati?« | |
| Naslov: Re: Da nas natera da razmisljamo... Ned Avg 17, 2008 2:22 pm | |
| Tri drveta rasla u šumi.Jedno 1.drvo silno je zeljelo postati sanduk za blago pa da ga čuvaju ,paze i da mu se dive.Drugo je opet maštalo biti dio broda pa prevoziti kraljeve i diviti se svim vaznim i velikim ljudima.Trece je planiralo ostati na brdu i svojom visinom i predivnom krošnjom svaki dan podsjećati ljude na Boga i Carsvo Njegovo. Stigoše drvosjece.Posjekoše sva tri drveta.Ni jedno ne ode tamo gdje je zeljelo.Umjesto kovčeg za blago prvo posta jasle u štali.Drugo posta dio običnog ribarskog camca a trece izrezase i ostaviše u nekom skladištu.Očajavala drva dugo a onda...U jaslama 1.og drveta rodi se dijete zbog kojeg prvo drvo posta slavljeno vjekovima i ostvari se zelja da u njemu blago bude čuvano.Drugo drvo primi u svoj camac Onog koji vjetar zaustavi i do danas o njemu se govori jer ispuni mu se zelja da Kralja primi na svoju palubu.Od treceg drveta napraviše krst na njemu se čovjeku grijesi oprostiše i ono dočeka da podsjeca ljude na Boga i Carstvo Bozje. Bez obzira što nije tako izgledalo svi su na kraju dobili šta su od Boga trazili,zato na kraju neka bude Njegova a ne naša volja. | |
| Naslov: Re: Da nas natera da razmisljamo... Ned Avg 17, 2008 2:23 pm | |
| Jedno vece stari Ciroki ispricao je pricu svom unuku o unutrašnjoj debati koja se dešava unutar svih ljudi. Rekao je: "Sine moj, bitka se dešava izmedju dvoje 'vukova' unutar svih nas.
Jedan je Zao. On je ljut, ljubomoran, tuzan, pohlepan, arogantan, samo-sazaljiv, kriv, inferioran, laze, ima lazni ponos, superiornost i ego.
Drugi je Dobar. On je radost, mir, ljubav, nada, blagost, milost, empatija, istina, saosecanje i vera".
Unuk je razmišljao nekoliko minuta potom i onda upitao svog dedu: "Koji 'vuk' pobedjuje?"
Stari Ciroki odgovori jednostavno: "Onaj koga hraniš!". | |
| Naslov: Re: Da nas natera da razmisljamo... Ned Avg 17, 2008 2:25 pm | |
| Сањао сам да сам ходао плажом у друштву Господа и да се у ткању мога живота огледају сви моји дани. Гледајући уназад филм мога живота видео сам два трага у песку. Један је био мој, други Господњи. Тако смо и даље ходали до краја свих мојих дана. Тада сам застао и погледо уназад.На извесним местима видео сам само један траг... А та места су одговарала најтежим данима мога живота, данима најгоре стрепње, највећег страха, најљућих болова... Онда сам га упитао:Господе,рекао си да ћеш бити са мном сваки дан мога живота,и ја сам пристао да живим с тобом.Па зашто си ме оставио самог у најтежим моментима живота? А Господ одговори:Сине мој, ја те волим и рекао сам да ћу с тобом ходати све време, и да те нећу ни минута оставити. Ја те нисам напустио. Дани када си видео само један траг у песку били су дани када сам те носио. | |
| Naslov: Re: Da nas natera da razmisljamo... Ned Avg 17, 2008 2:26 pm | |
| Umetnik je radio sliku, na kojoj je trebalo predstaviti anđela. Za model izabere jednog mladića prekrasne lepote. Kad je slika bila gotova, mnogi su dolazili da se dive liku anđela i nalazili da on u potpunosti odgovara našoj predstavi o anđelima. Ali umetnik je zaželeo da pored anđela naslika i đavola, kao suštu protivnost. No odgovarajući model nikako da nađe. Punih deset godina tražio je i najzad ga našao među zatvorenicima. Bolje suprotnosti anđelu nije moguće zamisliti. Ali kako se umetnik silno iznenadio, kad je saznao da je ovaj zatvorenik bio isti onaj dečak, koji mu je ranije poslužio kao model anđela! Šta ga je tako nagrdilo i unakazilo? Greh. Bio veliki ili mali, greh ostavlja svoj pečat na našem licu. ( Zlatoust) | |
| | | smile_girl VIP clan
Broj poruka : 5052 Godina : 31 Lokacija : Gde snovi prelaze granicu... Datum upisa : 13.07.2008
| Naslov: Re: Da nas natera da razmisljamo... Čet Avg 21, 2008 10:09 am | |
| - Deliverance ::
- Mladi par se doselio u ulicu.
Sledećeg jutra, dok su doručkovali, žena opazi komšinicu kako širi ves. -Kako joj je prljav veš-rekla je -Možda joj je potreban drugi prašak, a možda uopšte i ne zna prati... Muž je ćutke posmatrao i nije ništa komentarisao. Svaki put kada je komšinica širila veš, padali bi isti komentari. Mesec dana kasnije, žena je bila u čudu kada je videla da je komšinicin veš čist kao sneg. -Pogledaj, konačno je naučila da pere. Ko li ju je naučio? rekla je mužu. Muž joj odgovori: Niko draga, ja sam oprao naše prozore Jako mi se dopala ova pricica ,jako smesna ali poucna. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Da nas natera da razmisljamo... | |
| |
| | | | Da nas natera da razmisljamo... | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |
|