Ovo je previzualizacija teme sa Hitskin.com
Instalirati temu • Vratiti se na listu teme
"Mali princ"
3 posters
"Mali princ"
E ovako;
skoro nam je nastavnica zadala lektiru 'Mali princ' naravno da procitamo i prepricamo..
interesuje me dali je neko od vas procitao? i ako moze ukratko da mi isprica...
nevolim da citam,ako bi citala svakako necu se skoncentrisati na to,jer i nemam volju..
dakle..?
skoro nam je nastavnica zadala lektiru 'Mali princ' naravno da procitamo i prepricamo..
interesuje me dali je neko od vas procitao? i ako moze ukratko da mi isprica...
nevolim da citam,ako bi citala svakako necu se skoncentrisati na to,jer i nemam volju..
dakle..?
Piink.Ladyy- Administrator
- Broj poruka : 6762
Godina : 29
Datum upisa : 05.04.2008
Re: "Mali princ"
Ja sam to citala dva puta...jednom svojom voljom u trecem osnovne a drugi put kao lektiru i nijedanput nisam shvatila poentu knjige...mogu da ti prepricam ali to ce biti prilicno lose jer sam poslednji put to citala pre par god pa se ne secam najbolje...
u stvari potrazila sam malo na netu i nasla sam ti ovo...prilicno je korisno kako mi se cini
nadam se da ti je pomoglo
u stvari potrazila sam malo na netu i nasla sam ti ovo...prilicno je korisno kako mi se cini
Mali princ tanušna je knjiga, a ipak po mnogo čemu velika i značajna. Što je najvažnije, veoma je nalik na onu kutiju sa ovcom, jer se u njoj raspredaju mnoge ideje o usamljenosti, o ljubavi i slobodi, o čovekovoj potrebi da u sebi i oko sebe uspostavi život koji neće biti sputavan krutim pravilima i u kome će se svako, počev od ruže pa do zmije, prolepšavati i zauzimati neko značajno mesto. Moglo bi se takođe reći da je Mali princ osuda uskogrudosti i preterane praktičnosti odraslih osoba, koje se veoma često sukobljavaju sa dečijim viđenjem sveta i koje ga nemilosrdno sužavaju i osiromašuju, sve dok od dece ne načine nepopustljive odrasle ljude. Činjenica je, međutim, da mnoge odrasle osobe - među kojima nesumljivo ima i kraljeva, uobraženih ljudi, pijanica, zamišljenih računovođa, fenjerdžija i geografa - naprosto obožavaju ovu Egziperijevu knjigu.
A da bi je sasvim razumeo, čovek se prema ovoj knjizi mora odnositi kao Mali princ prema svojoj ruži. Mora da je voli i da joj se vraća. Takođe mora da čuva pod staklenim zvonom neke svoje događaje iz detinjstva, neiskvarene rasuđivanjem, nevine i pune sete, jer će jedino tako svaki delić priče kao miris ruže obuhvatiti celo naše biće, a na nas će se preneti mnoga osećanja koja se u priči kriju iza raznih lukavosti.
U DUŠI ČOVEK MORA DA BUDE IZISTINSKI MLAD DA BI VOLEO MALOG PRINCA.
Svi su usamljeni u Egziperijevoj knjizi i jasno je da nikada neće biti na okupu mada pripadaju jedni drugima. Usamljen je pilot koji se srušio usred Sahare, usamljen je zlatokosi junak priče, usamljena je njegova ruža i svi stanovnici asteroida koje mali princ posećuje u prolazu, usamljene su i lisica i zmija. Zato nam teško padaju tri neizbežna rastanka. Prvo se mali princ rastaje sa ružom i čini nam se kao da se ruši sva ljubav ovoga sveta, onda se mali princ rastaje i od lisice koja ga je preklinjala da je pripitomi tako što će joj svakog dana sesti malo bliže i - naravno - ćutati, jer govor je izvor svih nesporazuma, na kraju se mali princ rastaje i od pripovedača, a taj nam rastanak pada najteže, jer se u tom času rastaje i sa nama.
Pouzdano je jedino da nismo bili i da nikad nećemo biti usamljeni ako ponovo otvorimo Egziperijevu knjigu.
Antoan de Sent Egziperi je bio pilot.
Umeo je da leti na krilima aviona i na krilima mašte.
Prva krila su u njega unosila nemir, a druga su mu donela svetsku slavu. Kao pilot jedne male vazduhoplovne kompanije, bacio je pogled iz ptičijeg ugla na mnoge zemaljske predele, pa i na Saharu. Gledana iz vazduha, Zemlja - i ne samo Zemlja- izgleda manja nego što jeste. Ljudi takođe. Nekom se čak može učiniti (kao malom princu) da ih nema, jer na Zemlji, baš kao na asteroidima, kraljevi uživaju u tome da hermelinskim plaštevima prekrivaju čitave države, poslovni ljudi sve pretvaraju u brojeve, a niko, ama baš niko nema vremena da sklapa prijateljstva sa ružama.
Setite se kako je mali princ odleteo ostavivši zemaljskim labaratorijama svoje maleno telo, suviše teško i nespretno da ga ponese na jedno na izgled neprihvatljivo putovanje. Slično se dogodilo i sa piscem ove knjige. Kada je poslednji put seo u svoj avion i otisnuo se u nebo, više se nikad nije vratio.
Otplovio je ka nekom nepoznatom asteroidu koji ima bar dva živa i jedan ugašeni vulkan.
A njegova priča o malom princu je kao miris ruže obavila planetu Zemlju.
nadam se da ti je pomoglo
Arijana duso,hvala ti !!!
prepisala sam,i naucila skoro celu napamet.
cu ti javim sta sam dobila
prepisala sam,i naucila skoro celu napamet.
cu ti javim sta sam dobila
xexe nema na cemu...smao pazi da ne prepozna profesorka da si sa neta uzela promeni malcice xexe
Arijana dusoooo
Nisam nista menjala,moja nastavnica je dosta glupa,nije skontala ni da sam plawusa sad,gleda gleda..i kao jaoo pa vidi ova plava :scratch:
a dobila sam peticu..yeaaaaaa
u svesku preko celog lista,a u dnevnik nesto malo jadno bedno
Nisam nista menjala,moja nastavnica je dosta glupa,nije skontala ni da sam plawusa sad,gleda gleda..i kao jaoo pa vidi ova plava :scratch:
a dobila sam peticu..yeaaaaaa
u svesku preko celog lista,a u dnevnik nesto malo jadno bedno
Odlicno. Pa sta hoces i to malo jadno,ali ipak je 5.
Sada cu da zakljucam temu posto si dobila petaju,mada je ovo Arijanino korisno ali nacice se u Arhivi.
Sada cu da zakljucam temu posto si dobila petaju,mada je ovo Arijanino korisno ali nacice se u Arhivi.
Similar topics
» Da li biste osobu iznad "poljubili" ili "udarili"?
» "Tajne srpskog Dzet-Seta" - Aleksandar Sasa Ignjatovic
» Ubio suprugu kada je promenila status na "Facebook-u"
» Najsmesniji dogadjaj kad ste bili mali....
» "Tajne srpskog Dzet-Seta" - Aleksandar Sasa Ignjatovic
» Ubio suprugu kada je promenila status na "Facebook-u"
» Najsmesniji dogadjaj kad ste bili mali....
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu