Nisam znao da je dvoje ostalo u plamenuBEOGRAD - Da sam znao da su unutra devojčica i čovek, vratio bih se u autobus i pokušao da ih izvučem. Nisam to znao. Svi putnici su stajali pored autobusa i niko od njih mi nije rekao da je neko ostao u autobusu - priča za „Blic“ Igor Janković (33) zvani Janša, vozač „Lastinog“ autobusa koji se prekjuče zapalio u Hrvatskoj i u kojem su stradali Jelena Berdon (16) i Miroslav Veljković (78). Vozač Igor Janković
Foto: 24sata.hr |
Spasavajući putnike iz zapaljenog autobusa, Janković je povređen. Ima opekotine trećeg stepena na obe ruke. Smešten je u bolnici u Novoj Gradiški, na infuziji je, svakodnevno ga previjaju i lekari su mu rekli da će do ponedeljka biti na lečenju.
- Krenuli smo iz Splita u 20.30 sati, a kooperant je prethodno pogledao autobus i utvrdio da je sve u redu. Vozio je kolega Vlada Kandić, a ja sam spavao da bih odmoran preuzeo volan. Zamenili smo se u Korenici, mislim da je bilo pola dva. Petnaestak minuta pre nesreće imali smo pauzu i normalno sam nastavio vožnju - kaže Janković i dodaje da su žena i devojčica, koja je stradala, ušle u Kninu.
Jelena Berdon |
Ubrzo po polasku, kada je većina putnika zaspala, na autobusu je eksplodirala prednja desna guma.
- Autobus je počeo da ide na desnu stranu. Vukao sam volan nalevo, da se ne bismo prevrnuli i pali u livadu s dva metra visine. Posle dvadesetak metara autobus je udario u bankinu i zaustavio se. Prednji deo autobusa odmah je počeo da gori. Prvo mi je na pameti bilo da spasem putnike. Izbacio sam iz autobusa dve devojke koje su sedele pored vrata. Zatim sam starijoj ženi, koja je sedela tri sedišta iza mog, pomogao da izađe. Vatra se širila munjevitom brzinom. Kada sam tu ženu izvukao iz autobusa, plamen mi je zahvatio ruke - nastavlja s pričom Janković.
Tada je vatra zahvatila i njega i odmah je izašao iz autobusa.
Miroslav Veljković |
- Kolega je spavao u boksu, probudio sam ga i on je istrčao. Pola minuta nakon što sam izleteo iz autobusa, vozilo je izgorelo. Od trenutka kada je eksplodirala guma pa do momenta kada je izgoreo autobus, nije prošlo više od dva minuta - kaže Janković.
Pored autobusa, sve do dolaska Hitne pomoći, kukala je starija žena. Neki putnici bili su lakše povređeni. Svi su, međutim, bili u šoku i retko ko je progovorio reč dok su gledali kako buktinja guta vozilo. Nastojali su da se odmaknu od autobusa.
Vozač „Laste“ kaže da su policajci s njim razgovarali samo na mestu nesreće i da mu je urađen alko-test koji je pokazao tri nule.
Povređenog vozača prekjuče su u bolnici posetile majka Milanka i supruga Irena.
- Još je u šoku. Oseća bolove, ali mu je mnogo teže zbog nesreće. Kada smo se videli, prvo je rekao: „Nisam mogao da spasem devojčicu“ - kaže majka Milanka.
Kako „Blic“ saznaje, policija će danas Županijskom sudu u Slavonskom Brodu podneti krivičnu prijavu protiv Jankovića zbog sumnje da je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su dve osobe poginule. Kata Nujić, portparol Brodsko-posavske PU, kaže da je u istrazi utvrđeno da je vozač Janković kriv za nesreću.
- Vozač se nije pridržavao odgovarajuće strane kretanja, zbog čega je vozilo udarilo u zaštitnu ogradu, što je prouzrokovalo paljenje autobusa. Jedina pozitivna stvar je to što je vozač uspeo da vozilo vrati na put, a ne da sleti - kaže Nujićeva.
Nakon podnošenja prijave sud će odlučiti da li će Jankoviću biti određen pritvor i protiv njega sprovesti ubrzani postupak ili će možda ceo slučaj ustuputi našem pravosuđu, jer su i vozač i stradali putnici državljani Srbije.
- Još nisam dobila nikakvu dokumentaciju u vezi sa saobraćajnom nesrećom niti krivičnu prijavu. Kad je dobijem, odlučiću o ustupanju predmeta nadležnim pravosudnim organima - rekla je juče Blaženka Pokorec-Šimić, državni tužilac u Novoj Gradiški.
Vladimir Vinš, direktor međunarodnog saobraćaja u „Lasti“, kaže za „Blic“ da će ova firma uraditi sve što je u njihovoj moći da pruži pravnu pomoć vozaču Jankoviću.
Vozač i putnici kažu da se autobus „Laste“ zapalio i izgoreo za veoma kratko vreme. Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta, objašnjava za „Blic“ da je to moguće jer su najverovatnije varnice, prilikom udarca autobusa u bankinu, zapalile dovod goriva.
- Kada se zapali dovod goriva, požar se širi munjevito, jer su pored cevi ostaci maziva, ulja, pogodni za rasplamsavanje vatre. Vatra se brzo proširi do rezervoara u kome je nekoliko stotina litara goriva. Skoro je nemoguće ugasiti požar i vozilo za veoma kratko vreme izgori - kaže Vujanić i dodaje da „pucanje gume nije povezano s paljenjem autobusa“.
Mislila sam da mi je ćerka izašla U kući nastradale Jelene Berdon juče mučna tišina. U dvorištu kuće reporteri „Blica“ zatekli su njenu baku, rođake i Jelenine nastavnice iz osnovne škole. - U septembru je trebalo da slavi 16. rođendan, a mi čekamo da stigne telo iz Hrvatske. Njen brat Goran je sada ostao i bez sestre. Celog dana dolaze drugovi iz škole, nastavnici i rođaci i izjavljuju saučešće - kroz suze je pričala Jelenina baka. Ubrzo je iz kuće izašla i majka Nada Pavlović-Berdon. Odsutnog pogleda, sa zavojem na ruci, pričala je šta se događalo u autobusu. - Sedeli smo na prednjim sedištima. Nešto je puklo i videli smo kako autobus struže bankinu. Bio je mrkli mrak, a još je počeo da kulja i dim. Ništa nisam videla, a Jelena i ja smo krenuli prema zadnjim vratima jer su prednja vrata počela da gore. Osetila sam ćerku kako prolazi pored mene i u onom mraku mislila sam da je izašla. Međutim, kada sam uspela da se izvučem, nigde je nije bilo - tiho priča majka nastradale devojčice. Ona kaže da su joj iz konzulata u Hrvatskoj javili da će Jelenino telo biti transportovano ili danas ili sutra pre podne. |
Čeka se DNK identifikacija tela Telo Miroslava Veljkovića (78), koji je stradao u zapaljenom „Lastinom“ autobusu, još je u Hrvatskoj i neće biti prevezeno u Srbiju dok se ne uradi DNK identifikacija, potvrdio je juče Velibor Đokić, brat od strica nastradalog Nišlije. Đokić kaže da su stupili u kontakt s Veljkovićevom ćerkom koja živi u Splitu kako bi se što pre uradila identifikacija. - Nije mu se ispunila želja da umre u Srbiji, valjda će mu se ispuniti poslednja želja da ovde bude sahranjen. Konzul Srbije u Hrvatskoj nam je rekao da će njegovo telo morati da ostane u Vukovaru dok se ne obavi analiza DNK. Pokušavamo da nađemo drugu kćer, koja živi u Kruševcu i koju Miroslav nikada nije video za života, jer se rodila nakon razvoda od prve žene - kaže Đokić. On priča i da je Veljković na groblju u Subotincu napravio sebi grob i dodaje da su u kontaktu s „Lastom“ koja će finansirati transport do Subotinca. B. Janačković |
Povređena putnica u komi Viktorija Vujičević (68), koja je u nesreći zadobila opekotine trećeg stepena, pa je smeštena u Zagreb na Traumatološku kliniku, u komi je i priključena je na aparate. Ima opekotine unutrašnjih organa i prognoze lekara nisu optimistične. Jasmina Šuput i Radojka Stevančević su dobro. Bojana Ristić, konzul Srbije u Vukovaru, kaže da bi Stevančevićeva već danas mogla biti prevezena u Beograd. |